Ojasen hiihtokoulu, osa 1 – Perinteinen tyyli

Eri hiihtotyyleissä tarvitaan erilaiset varusteet ja erilainen tekniikka. Perinteisestä tyylistä on helppo aloittaa, koska perinteisen rytmi muistuttaa kävelyä.

Hyviä yhdistelmäsuksia ei ole olemassakaan, koska luistelutyylissä eli vapaassa hiihtotavassa välineiltä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia kuin perinteisessä hiihtotyylissä. Perinteisen suksissa tärkeintä on pito. Lipsuvilla suksilla potkua ei voi tehdä. Voideltavien suksien lisäksi  erilaiset skin-sukset (karvasukset) ja pitopohjasukset ovat saavuttaneet suurta suosiota. Niiden pitoaluetta ei tarvitse voidella. Hiihtäjän painopiste on keskeisin asia kaikissa hiihtotekniikoissa. Painopiste on saatava suksen päälle ja riittävän eteen, jotta suksi alkaa viedä hiihtäjää.

Perinteisen suksissa tärkeintä on pito. Lipsuvilla suksilla potkua ei voi tehdä.

Perinteisellä tyylillä hiihdettäessä hyödynnetään erilaisissa maastokohdissa eri tekniikoita. Oman vartalon painon hyödyntäminen on keskeisessä roolissa työnnöissä ja potkuissa. Tekniikan oppimisen kannalta on tärkeää, että suksiin saadaan hyvä pito, koska vauhti ponnistetaan lumeen pysäytetystä suksesta. Hyökkäävällä hiihtoasennolla on helpompi päästä yhden suksen päälle liukuun, ja tämän myötä suksi pitää paremmin. Kun hartiat osoittavat eteepäin, voimantuotto on helpompi ohjata eteenpäin ja päästä eroon ylösalaisesta liikkeestä.

Perinteisen tyylin tekniikat

Vuorohiihto

Vuorohiihdossa vastakkainen käsi ja jalka ovat yhtäaikaisesti edessä. Suksessa on oltava hyvä pito, jotta hiihto onnistuu ilman turhaa varomista ja suksen lipsumista. Hyökkäävä hiihtoasento mahdollistaa pidemmät potkut ja paremman pidon. Lisäksi se helpottaa yhden suksen liukua ja vartalon paino on helpompi saada työnnön päälle. Aloittelevalla hiihtäjällä painopiste jää helposti keskelle kahden suksen liukuun ja suksea on vaikea saada pitämään.

Vuorohiihdossa vastakkainen käsi ja jalka ovat yhtäaikaisesti edessä.

Ponnistus ja työntö suuntautuvat täsmälleen samaan suuntaan. Vapaan käden heilurin liike tapahtuu yhtäaikaisesti ponnistuksen ja työnnön kanssa.  Työnnön lopussa sauvasta päästetään irti. On tärkeää, että sauvan hihna on säädetty riittävän tiukalle, jotta loppusaatto on mahdollinen. Alussa vuorohiihtoa harjoitellessa tärkeintä ovat rytmi, painon siirrot sekä keskivartalon pitäminen napakkana.

Yksipotkuinen tasatyöntö

Yksipotkuisessa tasatyönnössä ponnistus yhdistetään  tavalliseen tasatyöntöön. Ponnistuksen ajoitus on samanlainen kuin tasajalkahypyssä. Ponnistus aloitetaan esilatausvaiheen kautta, kun kädet ovat ääriasennossa takana. Nyrkkien kohdatessa reisilinjan tapahtuu ponnistus pysähtyneestä suksesta.

Yksipotkuisessa tasatyönnössä ponnistus yhdistetään tavalliseen tasatyöntöön.

Kädet ja vartalo nousevat eteenpäin yhden suksen liukuun samanaikaisesti ponnistuksen kanssa. Käsien ja vartalon yhtäaikainen liike on todella tärkeää, koska sen kautta on mahdollista saavuttaa ilmaista liike-energiaa, joka 
vie eteenpäin. Yksipotkuisessa tasatyönnössä käsien vapaalla heilurilla on suuri merkitys vauhdin kannalta. Työntö mukailee samoja periaatteita kuin tasatyönnössä.

Tasatyöntö

Työnnön alkuasento on ryhdikäs: keskivartalossa ja pakaroissa on aktiivinen pito. Työnnön alkusysäys tehdään ylävartalon painolla ja sauvojen tulee osoittaa suoraan menosuuntaan – ei ulospäin eikä sisäänpäin.

Kyynärpäät voivat osoittaa aavistuksen ulospäin, jolloin kyynärkulma saadaan paremmin lukittua. Saata työntö niin, että nyrkit viistävät reiden puolivälistä. Nyrkkien kohdattua reisilinjan tapahtuu ojentajatyöntö ja sauvoista päästetään irti. Työntö on loppua kohden kiihtyvä. Hae työnnön pituus ja frekvenssi niin, että suksi pysyy koko ajan samassa vauhdissa, eikä vauhti pääse hyytymään työnnön aikana.

Tasatyönnön alkusysäys tehdään ylävartalon painolla ja sauvojen tulee osoittaa suoraan menosuuntaan.

Pidä pakaralihakset koko työnnön ajan jännityksessä, jotta asento ei putoa istuvaksi. Käsien heilahtaessa eteen lantion tulisi nousta ylös. Huomioi, että hartiat ovat hiukan lantiota edempänä käsien ollessa ylhäällä, jotta hiihtoasento säilyy hyökkäävänä ja päästään nopeammin työvaiheeseen. Työntöön saadaan lisää tehoa pumppaamalla aavistuksen reisillä.

 

Tekstin kirjoittaja Kalle Kotiranta on Trainer4You-konsernin kustannusyhtiö Fitran päätoimittaja. Kotiranta on myös tietokirjailija, kestävyysliikuntavalmentaja ja personal trainer.

Artikkelin asiantuntija Simo-Viljami Ojanen (ylimmäisessä kuvassa) on hiihtovalmentaja, joka valmentaa niin kilpahiihtäjiä kuin kuntoilijoitakin yrityksessään Electrofit Oy:ssä.

Hiihtokoulun toisessa osassa opetellaan luistelutyyliä

Lue lisää liikuntavinkkejä: Avaimet parempaan kuntoon

Teksti: Kalle Kotiranta
Kuvat: Kalle Kotiranta