Avaimet parempaan kuntoon

Meidän suomalaisten kunto riittää joidenkin arvioiden mukaan keskimäärin vain 6,5 tunnin toimistotyöpäivään. Onneksi tilanne on helposti korjattavissa.

Illat ja viikonloput eivät riitä palautumiseen, mikä johtaa väistämättä väsymiseen, uupumiseen ja jopa sairastumiseen. Jotain on siis tehtävä!

Onneksi voimme itse vaikuttaa asiaan päivittäisillä valinnoilla sekä teoilla. Eikä tekojen tarvitse olla edes suuria, kunhan ne muodostuvat rutiineiksi. Ne vaikuttavat muun muassa terveyteesi, hyvinvointiisi ja onnellisuuteesi. Valitettavasti on helpompaa jysähtää sohvalle ja jättää liikkumatta. Opit ja keinot kunnon kohentamiseksi ovat usein jopa niin yksinkertaisia, että pidämme niitä liian simppeleinä toimiakseen.

Liikunta ei ole hyvinvoinnin edistämisessä tärkeintä, mutta se on välttämätöntä toiminta- ja suorituskykymme säilyttämiseksi. Niin sanottu fyysinen alamäki alkaa jo noin 30 ikävuoden paikkeilla ja suorituskykymme rapistuu keskimäärin yhden prosentin vuosivauhtia. Ainoastaan yhdellä viikoittaisella liikuntakerralla hidastamme alamäkeä jo puolella, ja kaksi säännöllistä treenikertaa riittää ylläpitämään suorituskykyämme. Jos sen sijaan liikumme fiksusti ja monipuolisesti kolmesti viikossa, kykenemme jo nostamaan kapasiteettiamme eli suorituskykymme tasoa ja 4-5 liikuntakerralla saavutetaan jo ihmeitä niin terveydessä, suorituskyvyssä sekä kehoa muokattaessakin.

Keinot kunnon kohentamiseksi ovat usein niin yksinkertaisia, että pidämme niitä liian simppeleinä toimiakseen.

Kolmen kuukauden aikana saavutat jo hyviä, toiminnallisia tuloksia, jolloin kestävyys- ja lihaskuntosi kohenee, verenpainelukemasi tipahtavat ja liikkuvuutesi paranee. Puolen vuoden sitoutumisella saavutetaan jo rakenteellisiakin muutoksia: Paino putoaa, keho kiinteytyy ja lihasmassa kasvaa. Vuoden säännöllisellä ponnistelulla saavutetaan pysyviä muutoksia: Aktiivinen elämäntapa mahtuu jo mukavuusalueellesi ja on uusi tasapainotilasi.

Jos voisin antaa Sinulle ainoastaan yhden ohjeen liikunnan aloittamiseen, niin se olisi varmasti tämä: Lisää ensin liikunnan mielekkyyttä ja sen jälkeen vasta tehokkuutta. Tiedätkin jo varmasti, millainen liikunta tuottaa sinulle vähintään neutraaleja ja parhaimmillaan jopa positiivisia fiiliksiä. Kun löydät ensin mielekkäät tavat liikkua, paranee motivaatiosi ja alat itse haastaa itseäsi hieman vaativimmilla suorituksilla.

Lisää ensin liikunnan mielekkyyttä ja sen jälkeen vasta tehokkuutta.

Toinen, yleinen kompastuskivi liittyy kevyen ja tehokkaan harjoittelun väliseen suhteeseen. Huippu-urheilijoiden kokonaisharjoittelumäärästä on keskimäärin 80 % hyvin kevyttä tai kohtuukuormitteista ja vain loput 20 % tehokasta harjoittelua. Useimmat kuntoilijat sortuvat juuri päinvastaiseen. Jos sinulla onkin sellainen ajatus, että liikunnan täytyy tuntua pahalle ollakseen tehokasta, karista tuo ajatus mielestäsi viimeistään tässä vaiheessa.

Dieeteillä ja kuureilla on aina alkunsa ja loppunsa. Dieetti toimii hyvin silloin, kun kykenet noudattamaan sitä lopun elämääsi. Samaa voi soveltaa liikuntatapoihin. Pitkän aikavälin tavoitteena tulisikin niin liikunnan kuin ruokavalionkin suhteen olla tasapainon löytäminen.

Ei ole olemassa tehokkainta liikuntamuotoa, harjoitusliikettä tai treenivälinettä. Ei myöskään löydy ikuista ja autuaaksi tekevää harjoitusohjelmaa tai oikotietä onneen.

Kaksi liikuntatuokiota on hyvä startti. Aluksi sopiva kesto on 20-30 minuuttia.

Liikuntaa aloitettaessa tai tehostettaessa kannattaa sen annostelussa olla matemaattisen nousujohteinen. Ensimmäinen tavoite kuntoliikunnan tehostamisessa on lisätä liikuntakertoja kalenteriinsa. Kaksi liikuntatuokiota on hyvä startti ja siitä on hyvä lähteä lisäämään kertamäärää kolmeen, neljään ja jopa viiteenkin. Aluksi sopiva kesto on 20-30 minuuttia.

Kun olet saanut juurrutetuksi 3-4 tai 5 miniliikuntatuokiota viikkoosi, on oikea aika lähteä lisäämään 10-15 minuuttia ensimmäiseen, sitten toiseen, ehkä kolmanteenkin liikuntakertaan. Kun liikuntatuokioittesi kestoksi on vakioitunut 40-45 minuuttia, voit taas lisätä yhteen kertaan vartin kerrallaan.

Vasta viimeinen oljenkorsi on lisätä liikuntaan tehoa eli vääntöä ja vauhtia. Kuviota voi verrata hyvin tikapuihin. Jos lähdet liikkeelle alimmalta poikkipuulta, voit edetä kuntosi ja hyvinvointisi edistämisessä jopa lähes uskomattomiin tuloksiin saakka.

Kannattaa kysyä toistuvasti itseltään, viekö tämä valinta minua lähemmäs vai kauemmas tavoitteestani? Näin voit pyrkiä eroon huonoista tavoistasi ja totuttaa mielesi sekä kehosi sinulle hyödyllisiin tapoihin. Seuraa blogiani Omataloudessa!

Treenarisi Riku

P.S.

LähiTapiola haluaa asiakkaiden palautteiden perusteella tarjota syventäviä ja valmennuksellisia palveluita Älyhenkivakuutusasiakkaille. LähiTapiolan olemassa olevana Älyhenkivakuutuksen asiakkaana saat Tie tuloksiin –verkkokurssin käyttöösi Wellmo-sovelluksen kautta, kun vuosi sopimuksen alkamisesta on kulunut. Tie tuloksiin -verkkokurssi  antaa sinulle avaimet parempaan kuntoon. Kestävän muutoksen aikaansaaminen ja ylläpitäminen edellyttävät riittävän tiedon omaksumista, kykyä soveltaa sitä käytännössä sekä innostuksen säilymistä arjen haasteista huolimatta. Saat verkkokurssin, webinaarisarjan sekä blogin kautta myös tukea hyvinvointisi kehittämisen ja ylläpitämisen tueksi harjoitusohjelmien, ravitsemusohjeiden sekä erilaisten tehtävien muodossa.

Personal trainer Riku Aalto bloggaa kevään aikana Omataloudessa. Luvassa on Rikun mietteitä hyvinvoinnista ja runsaasti käytännön helppoja vinkkejä, joiden avulla arjestasi tulee entistä virkeämpää.

Trainer4You

Tukea arjen elämään